Regionale netbeheerders

De regionale netbeheerders zijn de verdelers en verantwoordelijk voor het gas- en elektriciteitsnetwerk in uw regio. Zij zijn verantwoordelijk voor alle vaste installaties, die nodig zijn om energie bij u aan de voordeur te bezorgen, inclusief de meter, die in de meterkast hangt. De meter wordt altijd als het einde van de rit beschouwd. De leidingen, bekabeling en de meters zijn eigendom van de netbeheerder. De netbeheerder heeft vaak een apart bedrijf voor de meters die dan ook de meetgegevens registreert dit wordt het meetbedrijf genoemd.

Tot de taken van een netbeheerder behoren het aanleggen en onderhouden van gas en elektriciteitsnetwerken en het voorzien van vrije toegang tot het netwerk voor alle energieleveranciers. Voor elektriciteit heeft een netbeheerder een aansluitingsplicht voor alle percelen in de regio van de netbeheerder. Voor gas geldt deze aansluitingsplicht niet. De netbeheerder is te vinden in het ean codeboek. Voor 2004 was de netbeheerder ook de leverancier van energie, na 2004 is de mark vrijgegeven.

De netbeheerder brengt de volgende onderdelen in rekening

  • Transportkosten of capaciteitstarief (grootste post)
  • Meterhuur
  • Periodieke aansluitvergoedingen
  • Vastrecht
    Deze vergoeding wordt in de meeste gevallen geïncasseerd door de leverancier. De vergoeding is een vastgesteld tarief en wordt gecontroleerd door de overheid.