Het opzeggen van een energiecontract bij overlijden

Energiecontracten zijn altijd persoonsgebonden. Dit houdt in dat het contract niet op het adres staat, maar op naam. Is degene op wiens naam het energiecontract staat overleden, dan zijn er een aantal situaties mogelijk.

U blijft als wettelijk partner op het leveringsadres wonen
Bij de meeste energieleveranciers kunt u als wettelijk partner lopende contracten op uw naam laten zetten. Het bestaande contract met de bijbehorende looptijd en termijnbedragen loopt in deze situatie dus door.

U bent geen wettelijk partner, maar u blijft op het leveringsadres wonen
Als u geen wettelijk partner bent, is het niet mogelijk om het contract over te nemen. Informeer in deze situatie uw energieleverancier over het overlijden en zeg het lopende contract op of laat het aanpassen. De meeste leveranciers zullen in deze situatie geen opzegvergoeding rekenen. U kunt natuurlijk ook overstappen naar de voordeligste energieleverancier, vergelijk hier de verschillende opties.

Er blijft niemand wonen op het leveringsadres
Wanneer er niemand blijft wonen op het leveringsadres, komt het contract op naam van de erfgenaam te staan. De erfgenaam kan in deze situatie een leegstandtarief aanvragen of het termijnbedrag verlagen.
Wordt het huis verkocht, dan dienen de meterstanden doorgegeven te worden. De erfgenaam ontvangt dan binnen 6 weken de eindafrekening.